RIPS - dette er siden med "lett blanding".

 

 

 

Drammens Tidende 27.11.2013

Dogs4All

 

 

 

Fra Drammens Tidene 29.06.2013

 

 

 

 

 

 

 

Denne reportasjen stod i avisen torsdag 18.4.13.

Torill og Trond-Egil var  hyret inn som innstruktrer for en lokal

hundeklubb i Sande.

 

Hundekurs i Sande

 

 

Dogs4All 25.11.2012

 

 

 

Nesbyen Pinsen 2012

 

 

 

 

 

TYSKLANDSTUR 29.11.11 TIL 5.12.11

 

Trond-Egil reiste fra Sande tidlig tirsdag morgen, med 0700 båten Larvik-Hirtshals. Dagen ble deretter tilbrakt i bilen de omlag 70 milene gjennom Danmark og ned til Bielefeld. Der nede skulle Yzzi parres med VA8 fra årets tyske vinner Peik vom Holtkämper Hof.  Familien Niedergassel

var utrolige gjestfrie, og jeg ble tilbudt eget rom for natten i deres private hjem. Jeg ble servert kveldsmat meg egg fra deres egne høner, og fikk mange gode råd, tips og anbefalinger for videre avl både med egne tisper og opp i mot aktuelle hannhunder i Tyskland for tiden.

Onsdag fikk jeg omvisning rundt på kennelen, samt at jeg fikk hilse på valper fra ulike kull -

+ hilse på Renzo vom Holtkämper See som vi parret med i sommer,

en flott sønn av hann + Zett vom Holtkämper Tor - en flott sønn av Peik, som

hevdet seg svært godt på BSZ i år. Dessuten fikk jeg hilse på noen

av stjerne tispene deres.

Kennel vom Holtkämper See er en av Tysklands - og verdens mest kjente. Herman

startet kennelen for omlag 50 år siden. Det var hans kone som kom fra den

flotte gården som de bor på. Hun mistet sin far i 2. verdenskrig, og vokste opp med sin mor og

ei yngre søster på gården. For omlag 52 år siden traff hun Herman,

og de giftet seg for 50 år siden. De hadde en storstilt 50 års bryllupsdag på gården der i sommer. To av deres sønner, driver kennelen sammen med faren. Jürg jobber fulltid i kennelen, og

har kennel navnet vom Holtkämper Hof, mens broren Klaus jobber med personell på

et sykehus i Bielefeld - og har kennelnavnet vom Holtkämper Tor. I tillegg til at de har mange hunder på kennelen, driver de også med pensjon av hunder, katter og hester. Jeg fikk se

valper i forskjellig alder + hele kull, og jeg ble fortalt hvordan de matet og "styrte"

med valpene fra de var fdt og framover.

 

Gårdsplassen, huset deres i bakgrunnen. Inngangsportal til kennel
Kennelen Mat til valpene, gjett hva dette er ????

 

 

Turen bar deretter videre tilbake mot Nord-Tyskland, og på nedsiden av Hamburg, var jeg innom

våre venner Anke og Ralf Dangers i kennel vom Aurum Zwinger. De har sammarbeidet med kennel Holtkämper i en årrekke - og har drevet sitt oppdrett i 27 år. De giftet seg dagen før årets siegerschau,

og for første gang stilte de egen oppdretterklasse der. De fikk også den aller første

vinneren og med resultat VA1 i klassen for de langhårede hannene. På kvelden ble

jeg med Ralf på trening på klubben deres i O G Bordevick.

Videre innlosjerte jeg meg på vårt faste hotel "Zur Buche" - og torsdagen gikk med til

joggetur i skogen med hundene å trening i Quickborn sammen med Holger.

Fredag kom familien Christophersen nedover, sammen med Torill og co, og vi fikk en flott

førjulshelg i Tyskland, bla med julemarked i Lübeck på lørdagen.

 

Holger

og Berthold trener med Thelma.

Hele gjengen

samlet på julemarked i Lübeck.

God mat og drikke hører med !!!!!!

Trond-Egil,

Katarina og Alette foran "verdens største" gotteribod i Lübeck.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Erik Kristiansen vant lydighetskonkurransen på Nesbyen. Gratulerer til Lars Erik.

 

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Katarina fikk fin omtale i Sande avis etter pinsearrangementet i Nesbyen.

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Wilma av Trinento er forsiktig når hun snuser på en rådyrunge - juni - 2011.

 

-------------------------------------------------------------------

 

TYSKLANDSTUR 11-16. MAI 2011.

 

Her følger et lite reisebrev fra turen hvor Ultra skulle livstidskåres og Yzzi skulle kåres og bli med tilbake til Norge. Trond-Egil hadde bestemt seg for å ta livstidskåringen på Ultra selv, og derfor reiste han nedover onsdag for trening fram mot kåringen, som skulle foregå lørdag 14.mai. Programmet ble som følger:

 

Onsdag 11.5.11

Vekking i Sande klokken 0600 - bil til Larvik - ferge fra Larvik til Hirtshals på drøye 3 timer - deretter ca 50 mil gjennom Danmark og øvre Tyskland, og direkte ankomst på treningsbanen i OG Hitzhusen på kvelden.

 

Denne ortsgruppen (schäferhundklubben) har Trond-Egil meldt seg inn i. Den er en av omlag 80 klubber i Landesgruppe 1. Det er et veldig hyggelig miljø i klubben, og der er som regel mellom 10-20 på treningene der. Denne klubben har vi tidligere trent hos veldig mange ganger. Formannen i klubben er Berthold Bürow, oppdretter under kennel navnet "von Haus Bürow". Kvelden ble avsluttet på en restaurant i nærheten av hotellet med en bedre middag og nydelig tysk rødvin.

 

Torsdag 12.5.11

 

Ultra venter på utsiden av hotellet "vårt" - klar for en ny dag med mye trening.

Dagen startet med en flott løpetur for Ultra og Trond-Egil i skogområdene bak hotellet, hvor vi etterhvert har blitt ganske kjente.

Deretter bar det videre til en klubb i nærheten av Hamburg som heter OG Quickborn. Her har vi også trent mange ganger tidligere. Her møtte vi som vanlig klubbens leder Felix Streck - som selv er brukshund dommer, og oppdretter under navnet "von Hamburger Land". Hans datter, svigersønn m.fl trente der også denne dagen.

 

 

Fredag 13.5.11 var det nok en gang opp i "otta". Første økt var gruppe C + lydighet i OG Hitzhusen.

 

Økt 2 var utstillingstrening i OG Bordesholm. Det som var litt artig her, var at denne klubben ble dannet samme år som Trond-Egil ble født.

 

Etter at treninga var gjennomført, kjørte vi innom veterinæren, slik at nødvendige papirer skulle bli i orden før retur til Norge.

TO andre oppdretterkolleger kom nedover på kvelden, slik at det ble en bedre middag på hele gjengen før natten.

 

Lørdag 14.5.11

 

Opp klokken 0600 for avreise til kåringen i OG Buxtehude på utsiden av Hamburg - avreise fra hotellet klokken 0700.

Ultra klar for kåring i OG Buxtehude. Körmeister var Hans Peter Schweimer. VI har lagt ut mer info + bilder på sidene til henholdsvis Ultra og Yzzi. Trond-Egil gikk opp med Ultra selv, og dette var den fjerde hunden han livstidskårer selv i Tyskland. Takk til Holger for gode råd og flott hjelp. Holger selv tok kåringen på Ultra sin datter Yzzi. Vi var ganske stolte av å ha med to hunder fra kennel Trinento på kåringen, og det var ekstra artig at det var mor og datter.

Trond-Egil og Ultra til venstre og Holger og Yzzi til høyre.

Det gikk kjempebra med både Ultra og Yzzi. Etter at kåringen var over, reiste vi tilbake til OG HItzhusen, her var det trening og sosial samling på lørdags ettermiddag/kveld. Det ble en liten feiring med tyske pølser og hvitvin.  Da var det vel ingen sensasjon at det ble tidlig kvelden denne mai lørdagen, på tv var det for det meste to ting som gjaldt: -siste omgang i Bundesliga i fotball + melodi grand prix i Düsseldorf.

 

Søndag 15.5.11

 

I dag reiste til på utstilling i OG Schlesvig. Bare som tilskuere riktignok, men vi møtte mange kjente - og vi så flere flotte hunder.

 

Da var det bare hjemreisen igjen - og båten gikk fra Hirtshals klokken 2215. Nok en innholdsrik og flott Tysklandstur var unnagjort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TYSKLANDSTUR I TIDSROMMET 13/11 TIL 21/11-10.

 

Lørdag 13.11.10 satte Trond-Egil kursen for Tyskland sammen med Agassi, Ultra, Ylva og Yssi. 8 dager med trening og ferie ventet !!! Turen nedover gikk greit. Ferge fra Larvik til Hirtshals klokken 0800 om morgenen. Slappet av på en sofa på båten, og like før ankomst traff jeg en annen oppdretter Per Roger Hamgård, som skulle til Danmark i hunde-regi.

 

3 1/2 time gjennom Danmark gikk raskt. Hadde som vanlig en "pit stop" på Sacndinavien Center for å handle diverse, før turen gikk videre til hotel "zur Buche" omtrent midt mellom Bad Bramstedt og Bad Segerberg. Vel framme på hotellet innlosjerte jeg meg på et flott 1 manns rom.  Fikk besøk av vår venn Holger på kvelden, og vi reiste til en restaurant, for en bedre middag.

 

Søndag var det opp i "otta"  - reiste på utstilling i OG Winsen/Luhe. 88 hunder påmeldt. Påmeldingsgebyr var 10 euro pr hund - det vil si drøyt 80,- kroner. Noe rimeligere enn i Norge, hvor det som kjent koster rundt kr. 300,- Alle hunder fikk pokal !!!

Planen var at Bente, som har Ylva skulle være med selv, men pga eksamen gikk det ikke - derfor måtte jeg rope på både Ylva og Yssi i samme klasse. Det funka bare sånn brukbart, men vi var likevel rimelig fornøyd med plasseringene SG 6 og SG 8.  Vant gjorde ei flott tispe etter Zerxis vom Osterberger-Land. I brukshundklasse tispe ble Ultra V6 - noe jeg også var brukbart fornøyd med.

Dommer for våre tisper var Jürgen Hoffmann, mens Hans-Jürgen Begier dømte alle hannhundene.

 

Utover uka brukte jeg mye tid på treningsbanen sammen med Holger og andre venner i området der nede. Flere dager var vi i OG Hitzusen utenfor Bad Bramstedt - og onsdag var det gjensyn med OG Quickborn like utenfor Hamburg. Vi trente både på bitearbeid samt mye lydighet. Dessuten rakk jeg en løpetur i skogen med alle 4 hundene så og si hver dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holger med SG1 BSZ 2010 12-18mnd hann Dano v d Ostfrieschen Thingstätte.

 

 Hotellet " vårt"

 

 

Torsdag gikk turen til OG Bardowick - for trening til kommende helgs körung. Dessverre viste det seg at jeg ikke hadde anledning til å ta livstids kårigen på Ultra før neste år. Det var en liten strek i regningen. Hun hadde kåring for 2009 og 2010, og da må man vente til 2011 for å ta livstids kåringen.

 

 

Fredag 19.11.10 kom Torill, Camilla og Katarina nedover - sammen med hele familien Christophersen. De ble det både shopping og hundetrening - før dagen ble avsluttet med en alle tiders middag !!!

 

 

 

OG Bardowick er en veldig trivelig avdeling. Det ble servert grill pølser og varm Gluwein. Ikke hver dag en tar seg en dram klokken 1200 om dagen - heldigvis ! Men det snakte fortreffelig med en varm Gluwein - på en sur høst dag på hundeferie  Tyskland .

Lørdag 20.11.10 var det nok en gang opp i grålysningen -og jeg satt på med Holger til kåringen. 38 hunder var påmeldt der - og Holger hadde en svært travel dag, da han hadde hele 7 hunder til start. Torill og de andre kom litt senere på dagen, og Torill og jeg bistod han litt med utstillingsdelen på kåringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  På kvelden ble det påny en fest middag - Holger var også med. Søndag tok vi oss alle en trimtur i skogen - før nesa på ny måtte vende hjemover til gamle Norge ! 8 flotte, lærerike, varierte og innholdsrike dager var så altfor raskt over. Fikk knyttet gode kontakter - slappet godt av - og hadde et kjempeflott opphold der nede nok en gang. Tusen takk til Holger !!

 

 

 

 

 

Hurra, Vivi kom hjem

 

Katarina Groth (9) gråt en skvett da hennes beste venn, schæferen Vivi, kom hjem etter å ha vært på rømmen i Gransheradfjella i fem døgn i romjula.


Tekst: Unni Buverud
unni.buverud@telen.no
 

Dramaet startet da familien Groth tok med seg de fire bikkjene på skitur i lysløypa 1. juledag. Plutselig var tre av dem borte vekk. En fortvilet familie måtte reise hjem til Thomoen med bare ei bikkje. Men på natta kom to av dem tilbake, de ble oppdaget ved butikken i Gransherad av han som kjørte brøytebilen. Den siste hunden, Vivi, var fortsatt borte.


 

TAKKNEMLIGE: Familien Groth er takknemlige for å ha schæferen hjemme igjen etter fem døgn på frifot. De takker alle som ga dem støtte underveis.

Kontaktet synske

– Det var mye elgspor i området der bikkjene forsvant, jeg regner med at de stakk etter dyr, sier pappa Trond Egil Groth. Det var spesielt vondt for Katarina av Vivi var borte. Det er hun som har ansvaret for den tre år gamle schæferen. Hun trener den, har den på utstilling og liknende. Sammen er de Norgesmestre. Etter fem døgn hadde hun nesten gitt opp håpet om å få se igjen sin firbeinte venn.

–Det ble fem triste romjulsdøgn. Etter at vi fikk inn en savnet-notis i Telen fikk vi mye respons. Vi har fått enorm støtte og hjelp. Rundt 25 personer, både bygdefolk og folk fra hundemiljøet har vært med og lett etter bikkja, forteller en svært takknemlig mamma Torill Groth. Hun er litt overtroisk, derfor tok hun kontakt med en synsk person i Kautokeino for å få svar på hvor bikkja var. Han sa den var forulykket, at den trolig hadde druknet. Torill trodde ikke helt på det, for det var islagte vann. Hun kontaktet derfor ei synsk dame i Oslo, som beskrev bikkja bra uten å vite noe om den, og hun så at den svirret rundt. Torill fikk beskjed om ikke å gi opp, de ville finne den i live.

Gråt av glede

Trond-Egil forteller at lørdag kveld, fem døgn etter at Vivi forsvant, fikk de besøk av noen venner fra Oslo som også har bikkje. De ville ut å lete om kvelden.

–Vi ringte til Gregar Siljudalen for å varsle at det kom folk med hodelykt og hund ut i terrenget. Han sa det var vanskelig å komme fram, derfor tok han traktoren for å kjøre dem i møte. Da så han et dyr som beveget seg, han så at det var ei bikkje. Og han sa fra om det til vennene våre. Bikkja deres hadde tydelig været av noe. De fikk se Vivi, men den bare bjeffet og ville stikke av. Den hadde blitt svært sky etter fem døgn ute i fjellet. De varslet oss og vi kjørte oppover så lang vi kunne. Deretter måtte vi gå et stykke.

–Pappa slo av hodelykta og krøp framover og mamma lokket med mat. Og til slutt fikk de tak i Vivi. Gjett om jeg ble glad. Jeg gråt faktisk av glede, sier Katarina og gir bestevennen en god klem.

–Ja, vi gråt litt alle sammen, innrømmer Trond-Egil.

ORAGO AV TRINENTO som eies av familien Bryhn i Drammen slo til skikkelig i sin debut i utstillingsringen og ble nr. 2 i junior klassen bare 10 mnd. gammel. Han ble ropt opp som nr. 1 og lå lenge i tet, men ble tilslutt nr. 2 med HP (hederspris). Vi gratulerer familien Bryhn som har gjort en kjempegod jobb med Orago, og til Orago sin mor Fia i Drammen, og til hennes eiere Marit og Kjell-Egil hvor Orago er født og oppvokst.


Reportasje i avisen Telen fra Norsk Vinnerutstilling 2003

Referat "SAKSET" FRA LAAGENDALSPOSTEN 3.februar 2003

Hundre hunder under jubileumsutstilling

Schæferen er snillereenn sitt rykte! Det fine gemyttet gledetdommer Jan Knutsen mest da han bedømte over 100 hunder iKongsberghallen i går.

v/Pål Nordseth

Kongsbergs schæferhundklubb fyller 30 år i år, og satset stort ved å leie Kongsberghallen til sin jubileumsutstilling søndag. 47 valper og 60 voksne stilte i til sammen sju forskjellige klasser og ble bedømt etter det offisielle reglementet til Norsk Kennel Klub.
Bergenseren Jan Knutsen er leder i hovedavlsrådet for schæfere i Norge, og det var hans kyndige blikk som lå til grunn for bedømmelsen, som blir oppført i hundenes stambok.

- Nivået er meget høyt. Det eneste problemet som går igjen blant hundene, er en noe lys øyenfarge. Det er noe oppdretterne må se opp for. Fargen skal være så mørk som mulig, forklarer dommeren .

Ellers var det hundenes frimodighet og gode gemytt som gledet ham mest.
- I dag har vi sett mange trivelige, kontaktskapende hunder. Det teller mye for denne rasen, som nok ikke har det beste ryktet i aå måte. Men ryktet er ufortjent - helt ned på valpenivå har hundene hatt et fint vesen. Det er ikke noe tull og tøys med dem, sier Knutsen.

Han sier det er sjelden å se så god oppslutning rundt reine schæfer-utstillinger, og gir Kongsberg-klubben honnør for arrangementet som ble gjennomført i går.

Ekstra hyggelig for de arrangementansvarlige var det at en Kongsberghund gikk til topps i en av valpeklassene. Det var Jørn og Monika Breivolls åtte måneder gamle Jakko av Trinento.

-For oss er den først og fremst en familiehund, men mange har sagt at den er spesielt fin. Derfor var det artig å prøve seg på en utstilling, og vinne. Vi feiret med pizza på Jeppes - mens Jakko fikk litt ekstra godt hundefór, sier Jørn Breivoll.

Og om Jakko het det i bedømmelsen at den var stor, middles kraftig, med maskulint hode, kort manke og tidvis meget fine bevegelser.

Sakset fra avisen Varden 23.Mars 2002Et raskt erotisk sprell meden tysk hanschæfer blir den eneste påskeutskeielsen for schæfertispa Ricki (5) fra Gransherad.
NOTODDEN:
Ipåsken reiser eieren Trond Egil Groth mellom 300 og 400 mil for å parre Ricki med en tysk schæferhund. Parringen vil finne sted på en av Tysklands mest velrenommerte kenneler, noen mil fra Frankfurt .Groth er ikke i tvil om at den lange turen for å hente noen dråper hundesæd er verdt hver eneste krone.
Han viser til at Tyskland er schæferhundens hjemland og at hundeeiere fra hele verden reiser dit for å parre hundene. Om det har vært mange fordommer forbundet med å ha tysk far, er det tvert om for schæferhundeiere.
- Å, nei. Slik er det i alle fall ikke innenfor schæferhundmiljøet, medgir Groth

Hund på opptrening
Mandag kveld legger Trond Egil Groth og Ricki ut fra Larvik med Peter Wessel. Med på turen blir også Groths far og en kamerat. - Det blir mange mil på autobanen og derfor er det godt å være flere til å bytte på kjøringen.
- Vi skal også innom Hamburg for å hente Xcita, en annen schæfer jeg har hatt på trening siden i desember i fjor. Det er en eksklusiv treningsanstalt som gjør at hunden kan benevnes "schützhund". Hundene må igjennom lydighetsopplæring, sporsøk og bitedel. Opplæringen vil komme med på hundens stamtavle, sier Groth.

Tyske aner 
Sammen med kona Torill driver Trond Egil Groth oppdrett av schæfere hjemme i Gransherad. Kennel Trinento kaller de virksomheten. Å kunne levere schæfere der blant annet faren stammer fra anerkjente miljøer i Tyskland, betyr mye i hundekretser.
Også Ricki har en spennende og fin stamtavle med tyske aner. Hunden er norsk utstillingschampion. En slik betegnelse får ikke mer enn ti schæfere i Norge i løpet av et år, sier Trond Egil Groth.

Hadde narkohund
Groth deltar ofte på utstillinger i Norge og to ganger har han besøkt den store årlige schæferhundutstillingen i Tyskland, "Bundessiger Schutschau".
Utstillingen besøkes av 50.000 mennesker hvert år, sier han. For Groth og familien er både hundene og oppdrettet en hobby. Det er imidlertid en hobby som tar mye tid. Groth arbeider i politiet og hadde tidligere en narkotikahund, Ina, som nå er pensjonert. Ny narkotikahund vurderer han ikke som aktuelt.
- Arbeidet med tjenestehund er en viktig ballast å ta med seg. Erfaringen jeg høstet tar jeg med meg i oppdrettet av schæfere, sier Groth.

Har tatt blodprøver
Men nå handler det først å fremst om turen til Tyskland og Rickis erotiske utskeielse.
- Jeg har vært på veterinærhøgskolen og tatt blodprøver for å finne fram til den aller beste dagen for selve parringen. Alle karantenebestemmelser er nå opphevet. Attest for rabiesvaksine er imidlertid en nødvendighet, sier en reiseklar Trond Egil Groth til Varden.

Og sakset fra Varden 19/6-02

BESØK HOS KØTTERS

 

Vi ankom Kaiserslautern omlag klokken 1600 på ettermiddagen, og ble møtte av en Norges-venn: 
Valter Køtters, vi ble med han hjem, og koste oss sammen med han og hans kone, før vi omlag klokken 1900, reiste avsted for å parre Ricki. Køtters kjørte foran oss, og det tok ca. 1 time før vi ankom byen Waghãusel, og kennelen til Schweikert. 

Vi ble tatt godt i mot av han personlig, han hentet hunden, hundene parret, og de hang sammen i 24 minutter - så parringen må sies å være svært bra. Deretter ble vi med rundt på kennelen, og inn på hans kontorbygg i kennelen, hvor vi ordnet med papirer, fikk forfriskninger, pratet og koste oss.

 

Det var en alle tiders opplevelse å få besøke selveste kennel Agrigento. Schweikert tok seg god til til å se på et Urma-bilde av Ricki, han studerte hennes stamtavle - og mente dette ville passe utmerket. Hannhunden hans var egentlig fullbooket, men takket være Thor og Valter hadde vi fått komme til.(En hannhund kan ha 60 parringer i Tyskland + 30 til utenlandske tisper hvert år).

 

For alle som lurer på hvor mye en parring i Tyskland koster, så betalte vi 550 euro.

Deretter var tiden inne for å returnere mot Kiel - ca.70-80 mil. Vi kjørte oppover om natten, da ferja neste dag skulle gå klokken 1400, og det var veiarbeid flere steder oppover.

 

Nå er det bare å vente i spenning - dette er et kull som vi har skyhøye forventninger til. Vår påsketur var svært vellykket - vi kjørte totalt 250 mil - fikk hentet Xcita, parret Ricki , samt foretatt påskehandel.

Dette frister til gjentakelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kommer et tips jeg har fått fra dyrlege og aktiv brukshundmann Einar Karlsen - som er eier av Assi av Trinento.

I slutten av juli -95 var min tjenestehund Ina høygravid, og hadde akkurat startet sin "svangerskaps-permisjon". Likevel var hun med på jobben, og hun lå under kontorpulten og peste i varmen. Vår kontordame spurte om hunden kanskje ville ha en is. Dette ville selvsagt Ina ha - hun spiste ikke bare hele isen, men også hele ispinnen gikk rett ned i et stort jafs.

Da ble jeg rimelig "heit" - og var sikker på at den ispinnen ikke var særlig lurt å få ned i tarmsystemet sånn rett før en fødsel.

Dyrlege Karlsen hadde følgende gode råd over telefon umiddelbart etter:

Del 1 brødskive opp i biter - la hunden spise dette - vent 5 minutter - legg 1 ts. salt bak på hundens tunge - kaster ikke hunden opp da - prøv 1 ts salt til.

Det var akkurat dette jeg gjorde, og isen - PINNEN - og brødet kom opp igjen umiddelbart. Og aller best: Hunden var i kjempeform igjen med en gang. Hadde vi reist til dyrlege for å få oppkastsprøyte, ville hun vært syk minst resten av dagen.

Dette tipset er godt å ha både for tjeneste- familie- eller brukshunder - enten de får i seg en tennisball, stein - eller hva det måtte være.

Trond-Egil

 

 


Vask og stell av hunden
De ti bud

1. Gre hunden helt fri for knuter og løse hår.

2. Fukt hunden med lunkent vann.

3. Bland sjampo i en bøtte med vann. For en hund er blandingen ca. 1 - 2 ss med sjampo til 5 - 8 L     vann. Bruk svamp og gni inn hunden slik at det skummer godt - over alt.

4. Skyll godt av med lunkent vann.

5. La hunden riste seg selv.

6. Tørk av hunden med lunkent håndkle. (Legg håndkledene på badegulv eller lignende slik at de blir lunkne - dette gjør at vannet trekker seg lett inn i håndkledet, slik at de tørker raskere)

7. Gre hunden lett igjennom med kam eller schäferstrigle. Gjenta dette etter ca. en halv time.

8. Sett hunden i et tørt rom slik at den får tørke godt.

9. OBS,OBS: Hunden bør bades 2 til 3 dager FØR utstillingsdag.

10. På utstillingsdagen bør det igjen grees godt slik at alt det døde håret kommer ut. Du kan også gre igjennom dagen etter badet.

Lykke til!

Nina Andersen
Kennel
Thorarinn


LITT OM "ET PROBLEM"

Hva er et problem (du har med hunden din) ?

- Er det en bestemt øvelse eller en oppgave hunden ikke mestrer ?
- Er det i en eller flere situasjoner?
- Er det i ett eller flere miljøer?
- Har øvelser/oppgaver sammenheng med situasjonen eller miljøet ?
- Kan det være fysiske årsaker ?

Hvordan observere et problem

- Hundefører (hf) kontrollerer hunden i de enkelte momenter og i hele øvelsen.
- Hf. kontrollerer seg selv i sitt forhold og i sine signaler til hunden.
- Hf. må ha kontroll på miljøet og situasjonen rundt problemet.
- Hf. kan ta en veterinærkontroll på hunden.

Hvordan analysere problemet

- Er det et innlæringsproblem ?
- Er det et adferdsproblem ?
- Er det et medisinsk problem ?

Hvordan behandle problemet

- Kan vi anvende andre innlæringsmetoder ?
- Kan vi gå inn i et adferdssystem eller søke å forandre på noe ?
- Kan medisinsk behandling hjelpe ?

Når/hvordan kontrollere behandlingen

- Når hunden kan alle momenter - setter vi øvelsen sammen.
- Når hunden + hf. behersker miljøet og situasjonen rundt øvelsen, setter vi det sammen.
- Når hunden har blitt frisk, starter vi treningen ved å gå tilbake på kravene våre.

Trond-Egil

(notert i forbindelse med foredrag av Terje Østlie på Sølen-kurset)

 


SKRYT

Ina og Trond under Norgesmesterskapet
for Narkotikahunder for noen år siden

Ingen hjemmesider for oppdrettere er vel helt fri for skryt.

Her kommer litt velfortjent skryt til vår pensjonist Ina, som må være blant de tispene i Norge de siste årene som er mest merittert av schäferne. Hun gikk gjennom en svært god funksjonsanalyse like etter hun var 1 år gammel. 
Godkjent politihund ble hun på Politiets kurssenter på Kongsvinger i august - 92 - før hun var 2 år. I tillegg ble hun utdannet lavinehund vinter (i politiet) vinteren -93. I begge disse disipliner ble hun regodkjent uten problemer hvert 2 år - helt til hun ble pensjonist høsten -2000 da 10 år gammel.

Ina har vært på tjenesteoppdrag, ca. 50 hvert år - i hele øvre Telemark, men også rundt om i region Østlandet i forbindelse med kurs og treningssamlinger.

I tillegg til å rekke alt dette, har hun hatt 4 stk. valpekull, 
med følgende antall valper: 8 - 11 - 7 - 7 .

I det første kullet ble det 3 godkjente politihunder etter Ina, i det andre 1 godkjent + at 3 fikk godkjent funksjonsanalysen til politiet (men av ulike årsaker ikke ble videretrent), i det 3.kullet ble 1 godkjent, mens i det siste er foreløpig ingen testet.

Ina er ei tispe med super mentalitet, noe hun også har gitt videre i sine valper. Hun er ei tvers igjennom ærlig tispe, med svært god arbeidskapasitet og søksiver. Hun har alltid vært en god familiehund, i tillegg til å være en god tjenestehund. Eksteriøret hennes har også vært over gjennomsnittlig godt, med bla. benevnelsen V på den Norske Vinnerutstillingen. Ina må totalt sett sies å være en SVÆRT GOD REPRESENTANT FOR RASEN.


Ina søker i motorrommet på en bil,
og har tydelig stoff i nesen


ARTIKKEL FRA "NYE TROMS avisen" 10.Juli 2001

Lydige og fine hunder

BAKKEHAUG: Det var mange lydige og fine hunder som hadde funnet veien til Flaggstad camping på Bakkehaug på lørdag for å delta på lydighetskonkurransen og utstillingen som Norsk schäferhundklub avd. Midt--Troms arrangerte, og selvsagt var schäferen i flertall.


 

Stort område
Av de 17 schäferne som stilte i utstillingsringen var det til slutt Skeidara Xcita som stod alene igjen. Først ble hun beste tispe, og i konkurransen med beste hannhund om tittelen utstillingens flotteste hund og med det utstillingssertifikatet, trakk hun det lengste strået.
Cita var på ferietur nordover sammen med sine eiere, Torill og Trond Egil Groth fra Gransherad og det var hennes første utstillingssertifikat.

Monica Kristiansen fra Øverbygd var sammen med Lill Heidi Nordmo fra Gibostad i arrangørstaben for lørdagens treff på Flaggstad camping på Bakkehaug. Det forteller at deres avdeling av schäferhundklubben spenner over et stort område - fra Hamarøy i sør til Senja i nord. I dag teller de 32 medlemmer og ukentlig har de trening både på finnsnes og i Øverbygd.
De beskriver dagens schäfere som gjennomgående sunn og frisk og med godt gemytt. Rasen har hatt problemer med hoftefeil, men dette ser nå ut for å være under kontroll.

FLOTTESTE HUND: Cita ble kåret til utstillingens flotteste hund av dommer Liv Evjen fra Trondheim (t.h.) som står bak sammen med Citas eier, Torill Groth og Monica Kristiansen.


           Reportasje fra Laagendalsposten

BELØNNING: Tinka, som er en blanding mellom elghund og drever, kikker fornøyd opp på eieren Nina Mathisen når hun får en godbit.

Dresserer
viltre valper

 

- Kom nå Tinka, sitt fint. Sånn ja, nå var du flink. Nå kan vi finne frem belønningsposen igjen, sier Nina Mathisen og koser litt med den stolte valpen sin.

Vi er på valpekurs ved Pikerfoss, der instruktører fra schäferhundeklubben i Kongsberg skal lære opp både hundevalper og eierne deres.
Det har vært veldig stor pågang på valpekurset i høst. I alt 16 hundeeiere med valper av alle typer raser deltar på kurset som går over åtte kvelder. Vi lærer bort generelle ting om hundehold, og kursdeltakerne får vite om alt fra fór og turgåing til hvordan du enkelt kan kjenne litt på hunden din om det feiler den noe før du stikker til veterinæren med den, sier instruktør Trond Egil Groth.

Fremgang
Med tretten hunder samlet på et lite område, blir det lett tendenser til kaos. Men instruktørene ser at det er stor fremgang fra første kursdag. - Når hundene er dressert skikkelig, skal det ikke være noe problem å ha mange hunder samlet på ett område. Vi hjelper eierne å bygge opp god kommunikasjon mellom eier og hund, sier Trond Egil, før han må hjelpe en av eierne å få hunden sin til å adlyde.
Alle kursdeltakerne står på rekke og rad med hundene sine, mens en av hundeeierne går sikksakk mellom dem med hunden sin i bånd. Av og til virker det mye mer interessant for valpene å snuse på de andre hundene enn å adlyde eieren. Men etter litt trening går valpene lydig ved eierens side.

Dele erfaringer

- I og med at Cena er min første hund, var jeg ivrig etter å få noen tips og råd fra andre hundeeiere. Jeg har bare hatt Cena i tre måneder, men etter fem kurskvelder ser jeg allerede at hun lystrer meg bedre. I begynnelsen ville hun løpe etter alt og alle, men nå har jeg heldigvis lært litt mer om hvordan jeg skal få henne til å lystre, sier Bente Zachrisen, før hun kaster koseapen til den seks måneder gamle schäferen sin.
Morten Finsrud har hatt mange hunder tidligere, og har funnet ut at hunden blir lettere å ha med å gjøre når han går på kurs med den ganske tidlig. - Det er viktig å få sosialisert hunden, så den blir vant til å omgås andre hunder. Men det er jo ganske sosialt og koselig for oss hundeeiere å komme sammen på denne måten også, sier Morten.

Motvillig
- Nå er det tid for tannsjekk, roper Trond Egil. Hundene må læres opp til at fremmede kan komme bort til dem og åpne munnen deres for å kikke på tennene. Dette er noe av det første som skjer dersom hundene skal være med på en konkurranse, og hvis hunden ikke oppfører seg bra får den ikke være med videre i konkurransen. Selv om noen av valpene var litt motvillige i starten, fikk Trond Egil, med alle fingrene i behold, til slutt sjekket alle valpenes tenner. Etter tannsjekken var det klart for skogstur. Mens hundeeierne legger på sprang over busker og kratt, står instruktøren og holder igjen hunden. Etter en stund slipper Trond Egil taket, og hunden skyter fart for å finne eieren inne i skogen.
- Dette er en bra øvelse for hunden. Her må den bruke andre sanser enn synet, fordi den ikke ser eieren mellom alle trærne, sier Trond, før han må slippe neste hund som er overivrig etter å ta igjen eieren sin.


KONSENTRASJON:  - Nå skal vi bare springe forbi den siste valpen, så skal du få deg en godbit, lokker Morten Finsrud, mens han springer i sikksakk med valpen sin Centa

 

Kopi fra avisen Telen 4/2-2002

Valper på
utstilling

HUNDEINTERESSERTE: Både Silje Iren (t.v) og Katarina hadde tatt turen
sammen med foreldrene til helgas hundeutstilling i idrettshallen på Notodden.
De to jentene synes det er moro med hunder og viser stolt frem valpen Luna

For fjerde året på rad arrangerte Norsk Schåferhund Klubb hundeutstilling for valper i idrettshallen på Notodden. 50 valper var med på helgas utstilling, og mange hadde reist langt for å vise fram hundene sine aller beste sider,

Både hannhunder og tisper opp til 12 måneder skulle til pers. Det var ingen enkel jobb for dommer Host Knabe fra Tyskland å plukke ut den flinkeste og peneste av alle schæferhundene som hadde funnet veien til idrettshallen.

Grupper

Valpene ble først delt inn i grupper etter alder og kjønn. - Alle hundene går etter hverandre i sirkel på gulvet. Så tar dommeren en kikk på hver og en av dem for å sjekke tenner og tilgjengelighet hos hundene. Deretter er det klart for en runde i trav for å se på bevegelser. Så foretar dommeren en avgjørelse på hvem som er den verdige vinneren, sier utstillingsleder Trond-Egil Groth.

Langveisfra
Hundeeiere helt fra Sogn og Trondheim hadde tatt med seg sine håpefulle valper til utstillinga på Notodden. Lørdag var det uoffisiell utstiling av valper, mens det søndag var offisiell utstilling av voksne hunder.

Det ble også anledning for barna til å ta en runde på gulvet for å vise frem sine hunder.

 

 

 

 

 


trinento.com © 2010 :: post@trinento.com :: Kennel Trinento

www.trinento.com